Ajtóbehúzók, ajtófékek

Azoknál az ajtóknál, ahol alapvetően fontos, hogy mindig csukott/zárt állapotba kerüljenek, ajtócsukó mechanikára van szükség. Ez a leggyakoribb esetben egy mechanikus, hidraulikus működésű ajtócsukót jelent. Cégünk a legmagasabb minőségű ASSA ABLOY ajtóbehúzói mellett tette le a voksot, honlapunkon ezen termékeket találhatja meg. Ezek kiválasztásához, beépítéséhez nyújtunk most segítséget, a téliesítés témakörét is érintve.

Az ASSA ABLOY ajtóbehúzói a legmagasabb minőségi kategóriát képviselik, mindegyik tűzgátló minősítéssel rendelkezik.

A rendkívül széles választékuknak köszönhetően a legkisebb WC ajtótól a legnagyobb, akár 160kg súlyú biztonsági ajtóig mindenre van megoldásuk. Nagy forgalmú társasházi, közintézményi és kórházi ajtókhoz pedig speciális igények szerint kialakított ajtóbehúzókat kínálnak.

Miért fontos, hogy egy ajtó mindig csukott/zárt állapotba kerüljön?

 • Biztonság: Tűzgátló ajtóknál követelmény, hogy az ajtó a használat után csukott állapotba kerüljön, megakadályozva ezzel a tűz továbbterjedését (EN 1634 szabvány).
 • Kényelem: Az ajtón történő áthaladás után nem kell bíbelődnünk az ajtó zárásával. Az ajtócsukó elvégzi ezt a feladatot helyettünk.
 • Energia megtakarítás: Az ajtó által védett tér többnyire klimatizált vagy fűtött. A nyitva felejtett ajtó energiapazarlást jelent.

Milyen ajtócsukók léteznek?

A Magyarországon forgalomba kerülő ajtócsukók az EN 1154 szabvány szerint vannak minősítve. Az ASSA ABLOY termékkínálatában a szabvány szerinti legkönnyebb ajtótól a legnehezebb ajtóig, sőt a speciális esetekig, minden típusra létezik költséghatékony megoldás. Számos variáció érhető el a mérettel, kivitellel, súllyal és anyagfelhasználással szemben támasztott elvárások alapján. Fontos, hogy a megfelelő ajtóhoz a megfelelő ajtócsukót válasszuk, ehhez az ASSA ABLOY tapasztalt kollégái szívesen nyújtanak szaksegítséget.


Milyen ajtócsukó technológiákat ismerünk?

Alapvetően két technológia érhető el, a Rack&Pinion, illetve a CAM Action. A legtöbb ajtócsukó a hagyományos, ugyanakkor kiforrott Rack&Pinion technológia elvén működik. Előnye éppen elterjedtségében rejlik, hátránya, hogy a tengely csak egy irányba tud elindulni, ezzel valamelyest korlátozva a lehetséges felszerelési módok számát. A technológia sajátossága, hogy az ajtó zárásakor az ajtócsukó valamelyest veszít erejéből, ezért a legkisebb nyitási szög esetén a legkisebb a csukó erő, pont akkor, amikor a legnagyobb erőre lenne szükség.

CAM Action technológia egy speciális, aszimmetrikus tengellyel ellátott korszerű megoldás, amely minimális erőfeszítéssel nyitható, mégis igen magas csukó erővel képes bezárni az ajtót. Előnye továbbá, hogy teljesíti az EN 15894 szabvány követelményeit, mely a mozgásukban korlátozott emberek számára megkönnyíti az ajtócsukóval ellátott ajtók kézi nyitását. Ráadásul az összes elképzelhető módon felszerelhető az ajtóra (pánt oldalra, pánt ellenoldalra, tokra illetve szárnyra).

Hogyan válasszunk ajtócsukót?

 1. Mérjük fel, az ajtó paramétereit! Az ajtószárny szélessége és súlya alapján jól behatárolható, hogy milyen ajtócsukóra van szükség. Ebben az alábbi csukó erő táblázat nyújt segítséget.
 2. Határozzuk meg, hogy karos vagy csúszó sínes ajtócsukóra van-e szükségünk!
 3. Döntsünk a használat módjáról! Ha egy ajtó intenzív használatnak lesz kitéve, érdemes olyan ajtócsukót választani, amelyik hosszú távon is bírja a fokozott terhelést. Amennyiben az ajtót idősek, mozgáskorlátozottak vagy kisgyermekek is használják, úgy olyan ajtócsukót kell választani, amely megfelel az EN15894 (DDA) szabványnak. Közintézményekben, kórházakban vagy idősek otthonában ez kiemelkedően fontos. Az ASSA ABLOY ajtócsukó kínálatában több olyan ajtócsukó is van, amely teljesíti ezen követelményeket.

 

Milyen beállítási lehetőségeim vannak?

Az ajtócsukók rendelkeznek különböző csukási és nyitási beállításokkal, amelyek segítenek a telepítés és a téli-nyári átállás során az ajtó beállításában.

 • Csukó erő beállítása: A csukó erő az ajtócsukó erősségét állítja. Általában a csukó oldalán állítható, ezzel szabályozzuk a csukó erőt.
 • Csukási sebesség  beállítása: A maximális nyitási szögtől körülbelül 15 fokos zártságig állítja a csukási sebességet.
 • Zárási (végcsukási) sebesség: -15-0 fokig állítja a zárási sebességet (végbehúzást). A zárási sebesség gyorsabb és lassabb is lehet, mint a csukási sebesség.
 • Kicsapódás gátlás (BC funkció): Más néven nyitásfékezés, nyitáscsillapítás. Az ajtó kicsapódását gátolja. Védi az ajtót és a behúzót is, például kültéri ajtók esetén szeles, huzatos környezetben. Az ASSA ABLOY ajtócsukóinál standard funkció.
 • Csukáskésleltetés: Az ajtó becsukódását késlelteti maximum 20-25 másodpercig. Előnyös például olyan helyen, ahol az ajtót kerekes székesek használják, és ahol az ajtót a kinyitás után még néhány másodpercig nyitva szeretnénk tartatni.

Az ajtócsukók téliesítése

Az ajtócsukók felépítésüknél, technológiájuknál fogva érzékenyek a hőmérsékletváltozásra (működésük mechanikus, melyet rugó és olaj szabályozott áramoltatása biztosít). Ez a működésbeli változás leginkább tavasszal, a meleg beálltakor és ősszel, a hőmérséklet csökkenésekor érzékelhető. Az adott ajtócsukót ilyenkor szükséges finom hangolni, hogy a megváltozott körülmények között is  a maximális teljesítményt nyújthassa (az autók abroncsait is az évszaknak megfelelően cseréljük nyáriról télire és fordítva). A beállítás nagyjából 3 percet vesz igénybe, tehát az ajtó éves karbantartási időráfordítása megközelítőleg 6 perc.

Bizonyos ajtócsukók úgynevezett termodinamikus szelepekkel vannak felszerelve, melyek segítségével a téli-nyári üzemmód közötti különbség nagyban csökkenthető. Szerencsés esetben ezeknél a speciális ajtócsukóknál nem szükséges kézi korrekció, mert azt a termodinamikus szelepek a hőmérsékletváltozás függvényében elvégzik.

Az ajtócsukón található szelepek segítségével állítsa be az ajtócsukót a kívánt működésig (téli átálláskor ez jellemzően a szelepek nyitásával, nyári átálláskor a szelepek zárásával történik). Szükség esetén a rugó előfeszítésén is érdemes finoman állítani. Az ajtócsukó beállításával egy időben érdemes ellenőrizni a pántok, a zár és a zárbetét, illetve a tömítések állapotát is, továbbá, hogy az ajtó nem vetemedett-e meg a nyár folyamán. Ne felejtsük el, hogy az ajtó működését nem csak az ajtócsukó határozza meg! Ajánlott csukási sebesség 4-8 másodperc.

Az ASSA ABLOY ajtócsukók a fejlett gyártástechnológiának és a szigorú minőségbiztosításnak köszönhetően kiemelkedő teljesítményt nyújtanak extrém hideg és meleg környezetben is. Megbirkóznak akár -35 vagy +45 fokos hőmérséklettel is.
 

Tippek a kiválasztáshoz és beállításhoz

Az ajtócsukót lehetőség szerint a belső, védett oldalra telepítsük, így biztosabb a megfelelő működés, és a lopást vagy vandalizmust is elkerülhetjük. Tűzgátló ajtóra tilos olyan ajtócsukót szerelni, amely kitámasztó funkcióval rendelkezik vagy csukó ereje nem éri el az EN3 kategóriát. A normál karos ajtócsukók hosszú távon strapabíróbbak, míg a csúszó sínes ajtócsukók esztétikusabbak.

A zárási sebesség (végcsukás) kisebb és nagyobb is lehet, mint a csukási sebesség. Az ASSA ABLOY portfóliójában elérhető megoldások között megtalálható az állítható magasságú és 11 fokonként állítható speciális tengely és a kiegészítők széles választéka is.

A téli-nyári átállás során a szelepeket először csak finoman, 1-2 fokonként állítsuk, hiszen a hőmérsékletváltozásból adódó csukási különbség is szinte minimális. Az ASSA ABLOY ajtócsukók 2 év garanciával kerülnek forgalomba.

 

 

 

aa_dc130_kep01 Akció!
19.685 Ft

DC135

A DC135 típusú ajtócsukó univerzálisan felhasználható minden fajta kivitelű és szerkezetű ajtóhoz. Gyorsan és egyszerűen...
20.574 Ft

DC140

A DC140 típusú ajtócsukó univerzálisan felhasználható minden fajta kivitelű és szerkezetű ajtóhoz. Gyorsan és egyszerűen...

DC140 HO

A DC140 típusú ajtócsukó nyitvatartó egységgel univerzálisan felhasználható minden fajta kivitelű és szerkezetű ajtóhoz....
40.513 Ft

DC340

A DC340 típusú ajtócsukó nagy forgalmú és nagy méretű ajtókra. Gyorsan és egyszerűen szerelhető, szerelőlap nélkül.
51.308 Ft

DC500

A DC500 típusú ajtócsukó kis- és közepes méretű ajtókra ajánlott. Gyorsan és egyszerűen szerelhető, szerelőlap nélkül.
5.842 Ft

DCG195

A G195 típusú csúszósín DC300/DC300OEM/DC500 és DC700 ajtócsukókhoz használható, magasságállítással rendelkezik.
3.175 Ft

DCA104

Az A104 "L" alakú szerelő lemez DCG193 csúszósínhez használható.
1.397 Ft

A120

Az A120 univerzális szerelő talplemez DC200/DC300/DC300OEM/DC500 és DC700 ajtócsukókhoz használható.
2.540 Ft

A123

Az A123 "L" alakú szerelő lemez DC300 ajtócsukóhoz használható.
4.445 Ft

A126

Az A126 szerelő talplemez DC340 és DC347 ajtócsukóhoz használható.
4.826 Ft

DCA152

Az A152 nyitva tartó egység DCG193 vagy DCG195 csúszósínhez használható.
5.334 Ft

DCA153

Az A153 nyitás tompító egység DCG193 vagy DCG195 csúszósínhez használható.
606 Ft

A154

Az A154 szerelő lemez L190/L191/L197 normál karhoz használható.
2.921 Ft

DCA161

Az A161 szerelő talplemez DC140 ajtócsukóhoz használható.